Do branżowej szkoły II stopnia przyjmowani są absolwenci branżowej szkoły I stopnia lub zasadniczej szkoły zawodowej, którzy ukończyli szkołę w ciągu ostatnich 5 lat szkolnych. Ukończenie branżowej szkoły II stopnia umożliwia uzyskanie wykształcenia średniego oraz dyplomu technika. Słuchacz może przystąpić do matury i uzyskać świadectwo dojrzałości.
symbol cyfrowy zawodu: 343404
cykl kształcenia: IV semestry ( 2 lata)
kwalifikacjja : HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Cele kształcenia: Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych w zakresie: oceniania jakości żywności, planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia, organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej, wykonywania usług gastronomicznych, ekspedycji potraw i napojów.
Możliwość zatrudnienia: w restauracjach, kawiarniach, barach szybkiej obsługi,
zakładach gastronomicznych,
pensjonatach, domach wczasowych,
stołówkach szkolnych, szpitalach, sanatoriach,
firmach cateringowych,
zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych oraz podjęcia własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.
Poniżej zamieszczamy odnośnik do Podstawy Programowej Kształcenia Branżowego dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych z Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 16 maja 2019 r. w sprawie podstaw programowych kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz dodatkowych umiejętności zawodowych w zakresie wybranych zawodów szkolnictwa branżowego.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.